Korporátní přešlapy: LEGO leden-červen 2022 edice

Ten den konečně nadešel. Prvního ledna vyšel nový Lego katalog a hromady dospělých lidí naběhly do prodejen zbytečností, aby si nakoupilo plast, který si vystaví na poličce s nápisem: “Dětem vstup zakázán! Nedotýkat se!” I já jsem se na tento den těšil. Vyhýbal jsem se různým únikům informací. Díky tomu jsem drtivou většinu setu viděl až včera (1.1.2022). No a dojmy? O ty se podělím v následujících řádcích.Největší očekávání jsem vkládal do tématu Creator 3v1, neboť rád skládám budovy se kterými si můžete i pořádně vyhrát a přestavovat. Někde v září jsem na internetu zaregistroval zprávu, že se mimojiné chystá i nová Creator 3v1 budova s pracovním označením “Noodle Shop”. Tento set byl označován za větší verzi budovy z tématu Monkey Kid set 80012. Jaké zklamání nastalo, když jsem set v katalogu nenašel, si umíte představit. Hledal jsem něco na spravení chutě.

Méně fialové a růžové

Náplast na rozhořčení z absence očekávané budovy jsem našel tam, kde bych to čekal nejméně. V tématu určenému převážně pro holčičky (pokud se to tak smí v roce 22 ještě takhle napsat). Podle počtu dostupných setů lze vidět, že se Friends dobře prodává a je natolik populární, že vydrželo při životě celých deset let. Naši pozornost upoutal set číslo 41703. Menší výskyt fialové, růžové a tyrkysové setu rozhodně prospělo. Disponuje solidním výčtem hracích prvků a má také skvělý poměr cena / výkon. Pro nás doma jednoznačný favorit. Hlavně s porovnáním se setem číslo 41704. Budovy na hlavní ulici obsahují více výše zmíněných barev a to nejen na budovách. Co naplat, že se jedná o modulární set, když celkový dojem ze setu není tak dobrý ani v jedné z kategorií.

Barevné palety se vymkly kontrole

Budova bude. Takže mohu být spokojený. Ještě ale mrknu na LEGO City. Tam mě to ale úplně šokovalo. Šokovala mě zvolená barevná paleta nových setů. Ještě jsem v životě neviděl modro-zelenou / neonově zelenou sanitu. Tahle barevná paleta spolu s tyrkysovou je téměř všude. Přidejte k tomu barvy nových zmrzlinových oblečků a dílek ženských vlasů v zelené barvě a máte dokonalý chaos. Pokud si to mám nějak vysvětlit, tak nejjednodušší je to svést na hraniční poruchu osobnosti. Vždyť to ani neladí se sety vydanými v lednu 21. Hlavně že tam jsou exkluzivní veverky. Nemám co dodat. Natutovku vezmu míchačku a u dalších dvou budu dlouze přemýšlet.

Po dvacáté druhé recyklováno

Šílená barevná paleta mě pronásleduje i v 22. řadě ne licencovaných minifigurek. O barvách jsem toho napsal už dost, takže vypíchnu jen perličky a pozitiva. Měl jsem zato, že cílem LEGA je být nenáboženské a apolitické. Potom vydá Římské koloseum, kde byli mordovaní křesťani pro zábavu. Když to někdo zmínil na twitchi Lega, dostal ban. U minifigurek s kostýmem používá genderově neutrální názvy. Není ani apolitické. Docela mě rozesmál komentář u jedné zahraniční recenze. U figurky ženy v mývalím kostýmu recenzent uvedl, že se jedná o “starou” paní. V komentářích se objevil text o labelingu a hnutích nabadající ženy si přebarvovat vlasy třeba na modro. Šedivé vlasy automaticky neznamenají vždy staří ( podle životní zkušenosti většinou), ale jak to máte u lego figurky poznat že? Zase ta potřeba poučovat… Naopak chválím, že jich je jen 16 a vybere si relativně každý.

Figurka Trubadúra
Holčička s koníkem

Stojí za zmínku

Na LEGO obchodě si od prvního ledna můžeme objednat nový nemotorizovaný vlak. Ideální pro ty, kteří za Lego vlaky nechtějí utratit moc peněz. Nevypadá zle a určitě ho bude možné různě předělávat. Za tu cenu set číslo 40518 vypadá dobře.

Nebylo se na co těšit

Z ostatních témat mě zajímá pouze Technic a tam taky nic není. Respektive je, ale pod licencí za hroznou raketu. LEGO se těmi licencemi jednou udáví. Ale chápu to, lidé licencované sety chtějí. A obzvláště ty velké v černé krabici. Cítím ve vzduchu změnu. Nejenom tu politickou. V případě Lega se jedná o odklon od stavebnic pro hraní ke stavebnicím určených pro obdiv. Já chci pro sebe a další mé nejbližší uchovat Lego jako stavebnici určenou pro hraní si s ní. Proto kromě domečku na stromě koupím Classic set, míchačku a figurky bojovníka, holčičky s koníkem, středověkého muzikanta. Dále nám nezbývá nic jiného než  věřit, že za šest měsíců se to zlepší a já si budu moct jít pro další domeček z Creatoru pro “chudé”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *