Yoku’s Island Express je oživení žánru Metroidvania

Jsem pozadu. Chystám se v roce 2023 psát dohráno na hru, která vyšla už před čtyřmi lety. Já jsem Tom a tohle je Dohráno na hru Yoku’s Island Express. Hru, která se pár dnů hrála v roce 2018 a já ji dohrál až letos.

Yoku’s Island Express je takový skrytý diamant mezi hrami. Pod líbivou audio-vizuální prezentací se skrývá velmi robustní Metroidvania. Nečekejte ale dobrodružství ve vesmíru nebo středověkém hradě. Ve hře hrajete za hovnivála, který je doručovatelem poštovních zásilek a vašim úkolem není nic jiného než doručování dopisů a balíčků na jednom z ostrovů uprostřed moře. Kutálíte si tak svou kuličku a pohyb provádíte pomocí dvou tlačítek. Ano čtete správně! On je to totiž pinball simulátor a jednotlivé části ostrova jsou „stoly“, kde pomoci dvou páček pinkáte svou kuličku, aby jste spustili mechanismus, sebrali předměty atd. Ve hře se nebojuje v tom pravém slova smyslu a i závěrečný „souboj“ je ve formě puzzle s kuličkou.

Jedná se tak o neokoukané provedení léty prověřené formule. Ve hře není žádný systém získávání úrovní a i klíčových předmětů je tak akorát. Průzkum okolí je zábava a výzva zároveň i po dokončení hlavní příběhové linky, která je ve hře jen jako opěrný bod. Nečekejte tak srdceryvný příběh na který budete vzpomínat ještě se svými vnoučaty. Hra na druhou stranu nezdražuje a všechno pěkně odsýpá. Kdo chce hru projít jen od počátku k titulkům, tak to do tří hodin zvládne. Pak je zde samozřejmě dodatečný obsah podobě doprovodných příběhů.

Yoku’s Island Express je v základu o smysluplném prozkoumávaní prostředí a hledáním cest, jak získat ten či onen předmět. Celý ostrov budete prozkoumávat nejen horizontálně ale i vertikálně. Samotný průzkum je velmi zábavný a dá i zabrat. Návrhem celý ostrov působí až neuvěřitelně konzistentně a v kombinaci s chytrým systémem rychlého cestování, který hru nerozbíjí, se jedná o nejlepší prvek celé hry. Jinými slovy se dle mého jedná o bezchybně fungující Meroidvanii.

Někomu bude připadat, že předměty neslouží k ničemu jinému než k jejich doručování do těch správných rukou. Ve hře se nenachází žádný systém zvyšování úrovní hlavní postavy ani síly a dalších atributů klíčových předmětů (je to více Metroid než Castlevania). Pro výše zmíněné prvky budete muset sáhnout po jiném titulu. Například po mnou dříve hodnocené hře Ori and the Blind Forest.

Yoku’s Island Express byla pro mě jízda od začátku do konce, kterou jsem si moc užil. Oslovila mě nejen perfektní hratelnost ale i audio-vizuální zpracování, které je na vysoké úrovni. Ke hře se opakovaně vracím, abych ji vysbíral na 100% a to už se mi dlouho nestalo!

10/10

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *