Výkřiky modernity: Skutečná alternativa?

To je panečku otázka! Tuto otázku jsem si položil po přečtení diskuze k článku uveřejněném na webu Novinky. Zde přikládám odkaz na samotný text s diskuzí. Ve zkratce. Článek informuje o premiéře seriálu o rodině, která chtěla žít „alternativním“ způsobem života mimo systém. Nakonec jejich patnáctiletá dcera utekla do Klokánku a další dítě jim odebraly úřady (asi OSPOD). Článek sám o sobě je na poměry Novinek v pohodě ale teprve v diskuzi pod článkem se rozjíždí to pravé peklo. V samotné diskuzi se pořád opakují „nezpochybnitelné“ pravdy na témata jako vzděláváni, zdravotnictví a vakcinace a také práva dětí v otázce životního stylu. Mohl bych reakci shrnout do výroku „OK Boomer“, ale to by v tomto případě byl výsměch. Naopak bych chtěl vyjádřit několik svých postřehů ke zmíněné diskuzi.

Je mi smutno z reakcí lidí, kteří postup úřadů schvalují, chtějí mít ostatní uniformované a v případě nepodstoupení konkrétních zdravotních úkonu chtějí lidem odebírat přístup k lékařské péči. Popřípadě jim zrušit zdravotní pojistku. Ostatně tyto výroky jsme mohli vidět v diskuzích během časů, kdy zuřivě útočila Čínská chřipka. Já bych byl ochotný to nějak pobrat, kdyby naše západní medicína byla jedinou možností. Ale co když si chce někdo vybrat? Tak to má prostě smůlu. Nic jiného než alopatická medicína u nás nefrčí a jen na ní můžete uplatnit své zdravotní pojištění. Kdo nevěří, ať si vyslechne svědectví lidí s onkologickým onemocněním, kteří se chtěli léčit jinak než kombinaci radioterapie+chemoterapie. Po přečtení všech účinku preparátu jim vypadly vlasy dříve, než terapie vůbec začala.

Boomři,ale své výroky jako: „Jediná práce je ta, kde pracujete rukama“ , „V dětství jsme si hráli s DDT a tu jsme.“, „Jen pomoci vakcín se nám podařilo vymýtit přenosnou dětskou obrnu.“, nikdy neopustí. To by totiž nebyli Boomry. Těžko se jim přiznává, že život se odehrává i za horizontem, kde nedohlédnou. A že do konečné podoby života každého z nás vstupuje daleko více faktorů. Například náboženské vyznání…

Nakonec to vypadá tak, že si v životě moc vybrat nemůžete. Něco vám nadiktuje elita ze shora a něco prostý lid ze spoda. Je komické číst na internetu debaty o tom, jak neomarxistická ideologie ohrožuje tradiční rodinu. Jak je potřeba chránit demokracii a v jiných případech po lidech slovně šlapat za odlišný přístup k životu. Žijeme ve zvláštním čase, kde se každý z nás musí opravdu zajímat. Čím se stravuje, čím a jak je léčen, jak jsou vzdělávaný jeho děti atd. To je jednak náročné a také odvážné. Ne každý zvládne žít život se zodpovědnosti na vlastních bedrech a nenechat se životem doslova protáhnout pomoci všelijakých institucí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *