Když chci „jakože“ espresso – Moka konvička
Moka konvička vznikla již v roce 1933 v Itálii. Vynalezl ji pán jménem Alfonso Bialetti. V českých končinách je poměrně zažité pojmenování „Bialetka“. Moka konvička neodmyslitelně patří do kuchyně každé italské domácnosti. Proč ji uvádím jako první? Protože moka konvička má obrovský potenciál vytlačit z českých domácnosti toho odporného českého „chlupatého“ turka. Má nízkou pořizovací cenu, je jednoduchá na obsluhu, a při zakoupení konvičky většího objemu z ní vyteče i více kávy najednou.
Moka konvička se vyrábí v několika variantách. Můžeme je rozdělit podle materiálu ze kterého jsou vyrobeny a podle objemu. Konvička vyobrazena na obrázku výše je vyrobena z hliníku. Výhodou je, že je konvička lehká a rychleji se zahřeje. Mějte však na paměti, že hliník je kov, který je pro lidské tělo toxický (odkaz na Wikipedii). Druhá varianta konvičky se vyrábí z nerezu. Konvičky se dělí i podle objemu. Pokud si chcete nějakou konvičku koupit, tak prodejce uvádí její objem v počtu šálku. Nenechte se ale zmást. Čtyři šálky neznamená 4x250ml ani 4x150ml. Ve světě moka konviček má jeden šálek objem 50ml. Pokud si tedy kupujete konvičku na šest šálku. Můžete počítat s objemem 300ml.
Tímto se pomalu dostáváme k bodu, proč lze kávu z moka konvičky považovat za „espresso“. Konvička se skládá ze tří komponent. Do spodní části, která se dotýká sporáku se nalévá voda. Do sítka přichází namletá káva. Celý princip spočívá v zahřívání vody, která pod tlakem (zhruba 2 bary) protéká skrz kávu zespoda nahoru. Rozdíl mezi espressem z pákového kávovaru je v absenci crémy (kromě chuti samozřejmě). Tlak 2 bary je příliš nízký. Během průtoku se sice nějaká créma vytvoří, ale během chvíle se rozplyne. Z hlediska chuti však dostane kávu podobnou espressu. Proč si tedy pořídit takovou konvičku do své domácnosti? Kvůli nízké pořizovací ceně oproti obstojnému pákovému kávovaru a také nízkým nároku na vaši odbornost. Jinak řečeno, nemusíte být zkušený barista, aby vám z konvičky vytekla skvělá káva, když dodržíte několik základních pravidel.
Návod k obsluze moka konvičky
- Používejte čerstvě umletou kávu (ne starší tři měsíce od pražení),
- doporučuji nějaké směsi pro espresso (Espresso blend),
- kávová zrna melte na hrubost „jemné“,
- sítko naplňte kávou po okraj (já mám konvičku 200ml a dávám do ní 15g kávy),
- vody nalijte po ventil,
- kávu v sítku neutlačujte, stačí sklepnou o pracovní plochu,
- konvičku dobře našroubujte a dotáhněte,
- při přetékání kávy buďte v pozoru a nenechte konvičku prskat (káva může zhořknout).