Když chci mít hodně kávy – V60
Společnost Hario, která byla založena v Japonsku v roce 1921, vynalezla kávovar V60 v 50. letech 20. století. Dříve se specializovala na výrobu žáruvzdorného skla pro vědecké účely. Prototypy V60 se začaly vyrábět v 50. letech 20. století během nárůstu poptávky po různých konstrukcích domácích filtračních přístrojů a v 80. letech 20. století byly uvolněny do komerčního prodeje v různých materiálech. V roce 2004 byla konstrukce přepracována a byla přidána charakteristická žebra, která zvedají papírový filtr ze stran, a větší otvor, přičemž oba prvky zajišťují rychlejší průtok a větší čistotu kávy v šálku. Překapávač V60 dostal své unikátní jméno podle filtru ve tvaru kuželu, který svírá úhel o 60 stupních.
V60 je metodou patřící do skupiny „pour over“. To znamená, že voda prochází lůžkem mleté kávy jen za působení gravitace (bez dodatečného tlaku). Papírový filtr je o něco tenčí než u metody Chemex, což přináší o něco více těla, a zároveň propouští mnoho komplexních aromatických látek.
V60 můžete dnes zakoupit z několika různých materiálu. Na trhu lze nalézt překapávače nejen keramické ale i skleněné, kovové, plastové. Plastové pak patří mezi ty nejlevnější varianty a jsou nejvíce odolné proti rozbití. Když už máte vybrán materiál ze kterého chcete mít překapávač vyroben, musíte si vybrat ještě velikost. Na trhu se V60 prodává ve třech různých velikostech. Jednotlivé velikosti jsou označeny symboly 01-03. Velikost 01 patří mezi nejmenší a také se do trychtýře vejde nejméně kávy. Se stejným označením se prodávají i filtry. Pamatujte na to, že pokud máte překapávač o velikosti například 02, potřebujete do něj filtry s označením velikosti 02.
Jak můžete vidět na obrázku výše, káva překapává do skleněné konvice. Výrobce prodává i takovéto skleněné konvičky. Tato konvička však není nutnost. Překapávač V60 lze položit na spoustu různých nádob, hrnečku a šálků. Co je do určité míry nutností je konvička s tzv. husím krkem. Tuto konvičku rovněž můžete vidět na obrázku výše. Tato technologie vám zaručí, že vám voda z konvice poteče po celou dobu stejně rychle. Pro správnou přípravu kávy v překapávači V60 je klíčové nalévat vodu na kávu o stejné rychlosti a lití nepřerušovat.
Teď si řekneme něco o kávě. Dnes už většina pražíren výběrové kávy nabízí kávu praženou speciálně pro přípravu filtrované kávy. Jedná se u světlé profily pražení. Do překapávače se spíše hodí kávové zrna obsahující ve svých chuťových profilech ovoce a květy. Takovou sázkou na jistotu proto budou kávy z Etiopie či Keni. Pro samotnou přípravu je pak rozhodující hrubost mletí a množství použité kávy. Cílem je, aby vám káva hlavně chutnala. Můžete zkoušet různé poměry. Mě osobně sedl poměr 1:15. Z jednoho gramu kávy vyextrahuji patnáct gramu kapaliny. V tomto poměru nemám pocit, že by káva chutnala vodově. Pamatujte, že je nesmírně důležité kávu nezalévat vařící vodou! Jinak si kávu spálíte. Pokud jste vybavení kuchyňským teploměrem, měřte teplotu vody tímto způsobem. Pokud nejste, nechte vodu v konvici stát mimo plamen alespoň dvě minutky. Možná bych měl ještě zmínit, že překapávaná káva se pije bez mléka a cukru. Je tomu tak proto, že s měnící se teplotou se postupně mění i chuť kávy. Mléko a cukr tento proces doslova zabijí.
V60 patří mezi náročnější metody. Budete potřebovat pořídit nejen samotný překapávač ale i filtry a nejlépe i konvici s husím krkem. Pokud si potrpíte na přesnost bude pro vás nutností i váha s přesností na desetiny a časomírou. Najednou jsme se ocitli před investici ne několika stovek ale spíše tisíc. Pokud se však rozhodnete investovat peníze do nástrojů a čas do odbornosti, odměnou vám bude vždy výtečná káva, kterou si budete nesmírně užívat.
Návod k obsluze překapávače V60
- Namelte si kávu na „středně hrubé“,
- použijte 18-20g kávy a 300g vody,
- ohřejte si vodu v rozmezí teplot 88-96 ∘C,
- položte V60 na konvičku a vložte do něj filtr,
- filtr slijte ohřátou vodou,
- filtr přilne k trychtýři a vodou ohřejete i konvičku,
- vodu vylijte a vsypejte do V60 namletou kávu,
- kávu v překapávači poklepáním srovnejte,
- překapávač položte na váhu,
- zapněte časomíru a zalijte kávu vodou o množství 50g,
- veškerá káva musí být namočená, protože probíhá proces aktivace,
- v překapávači vám vznikne kávová kaše,
- kaši jemně promíchejte,
- po uplynuti 30-45 vteřin pokračujte v lití vody,
- začněte uprostřed a pokračujte krouživými pohyby až k okraji,
- nikdy nelijte vodu po stěnách filtru,
- vodu lijte rovnoměrně a ze stejné výšky,
- z okraje filtru seškrábněte usazenou kávu,
- veškerou vodu ve filtru můžete ještě lehce zamíchat,
- po překapání by mělo být lůžko kávy rovné,
- cely proces by měl trvat maximálně do 2,5 minuty.